små historier

en fremtid mod alle odds

Børnene på projektets skole og børnehjem, er blevet løftet ud af et liv på gaden og ind i en skole, hvor de møder en omsorg, de aldrig har mødt / set før, og de får nyttige praktiske færdigheder, boglig viden og gode værdier.

 

Landbruget er et vigtigt erhverv i Nicaragua, og derfor får børnene ligeledes landbrugsundervisning, så de kan få job i landbruget, videreuddanne sig eller få deres eget landbrug, når de forlader skolen.

Gadebørn bliver til Skolebørn

Livet på gaden

–  derfor etablerede vi Børnenes Liv

”De dør, før de er fyldt 15 år!” var svaret vi fik, da vi spurgte, hvilken fremtid disse gadebørn har. Det er barsk, men det skyldes, at de lever et usselt livs, spiser madrester fra gaden, bliver misbrugt på det groveste, sniffer lim og får ikke søvn nok, fordi de sover i træer,  grøfter m.v.

Derfor etablerede vi Børnenes Liv i 2012. I dette projekt kommer børnene ud af det usunde og farlige liv på gaden og kommer ind i et miljø, hvor de møder en omsorg, som de aldrig har oplevet.

Andres affald bliver til legetøj. Billedet til højre viser en lille dreng, som sidder og leger med det han lige kunne finde.

Her er nogle børn ved at gøre deres ”senge” klar til natten. Mange gadebørn sover i sådanne køjer i træerne – midt inde i storbyen

Uden for nogle af ”husene” mødte vi disse små, som legede med, hvad de nu kunne finde på dette snavsede og uhygiejniske sted

Nogle børn har lavet en ”seng” ved hjælp af sort plast i grøften og et tag af sort plast. Andre børn lægger blot et stk. sort plast i grøften

Børn forsøger at overleve på gaden

– nogle vasker bilruder for at overleve

En helt almindelig dag i den tætte trafik i storbyen, Managua, var der en dreng, der sprang op på vores kølerhjelm, lige så snart vi stoppede for rødt lys. Det var temmelig uhyggeligt!

Men drengen gjorde det – ligesom mange andre gadebørn – for at tjene småpenge til at kunne købe mad. Det er børn som ham, vi forsøger at hjælpe ud af dette miljø og ind i projektet med skole og børnehjem.

Dreng forsøger at tjene penge ved at gøre bilruder rene

– nogle ernærer sig ved prostitution

– andre løber ærinder for narkohandlere

Endnu et foto med vask af bilruder. Men desværre er der også børn, som lader sig prostituere for at tjene penge til mad – og måske deres bagmand. Det er uhyggelige forhold. Dette sidste kan vi naturligvis ikke vise fotos af.

Børnene forsøger at tjene penge på mange måder. De tigger, stjæler, vasker bilruder, lader sig prostituere, og så bliver nogle også udnyttet af narkohandlere til at sælge eller bringe narkohandlernes ”varer” ud til deres kunder!

Skolen får foræret landbrugsmaskiner

Denne gamle, rustne traktor forsøgte skolen at klare sig med, både i marken og til undervisning. Men da både landbrugsundervisning og landbrug er så vigtig en del af Børnenes Livs projekt, besluttede bestyrelsen at forsøge at købe en brugt traktor i Danmark og sende den til Nicaragua. Som sagt så gjort.

Allan Vinge (tidl. bestyrelsesmedlem), talte med nogle gode venner i Jylland om sagen. Nogle gav pengegaver, en af dem solgte en brugt traktor lidt billigere til os, og en tredje fik traktoren sendt til Nicaragua.

Da Børnenes Livs bestyrelse i 2017 (v/ Allan Vinge og Tove Videbæk) besøgte projektet, viste Heberto, lederen af skolen i Vera Cruz, glad og stolt traktoren frem for os.

Landbrugslæreren og andre ledere sendte dette foto til os, da de havde modtaget traktoren. De var utroligt taknemmelige og glade for denne gave, som har været i brug hver eneste dag siden.

Traktoren bliver flittigt brugt til markarbejde, men også til at vande stier på skolens og børnehjemmets område, da det pga. det varme og tørre klima i Nicaragua bliver meget støvet her.

Skolen får foræret et drivhus

Skolen manglede et drivhus, så de kunne beskytte de små planter, som børnene blev undervist om, og som børnene hjalp med at plante i landbrugs-timerne.

Landbrugslæreren viste Tove Videbæk denne ”sæk”, som blot blev lagt over planterne for at beskytte dem en smule for solen. Men det slog slet ikke til, og mange planter tørrede ud.

Skolen manglede et drivhus

Børnenes Livs bestyrelse drøftede sagen, og efterfølgende blev der samlet midler ind, således at skolen kunne få et helt nyt drivhus på den størrelse, som skolen ønskede.

Her kan vi se en udendørs landbrugstime i fuld gang – og det nye drivhus i baggrunden.

En anden del af undervisningen foregår inde i det nye drivhus, og her kan vi se en gruppe piger, som er i fuld gang med at tage sig af de små planter.

Traumatiserede børn får psykologhjælp

Nogle børn er så traumatiserede af det grusomme liv på gaden, at de har brug for en pause med omsorg og samtaler, inden de flytter ind på børnehjemmet.

Derfor har projektet tilknyttet en speciel psykolog, som tager sig af denne opgave.

Traumatiserede gadebørn får undervisning af psykolog

Der er (var) ikke legetøj på børnehjemmet

Ved første besøg så vi, at der ikke var legetøj på børnehjemmet. Men da der ikke stod ”legetøj” på budgettet, kontaktede vi en god ven i LEGO og spurgte, om vi evt. kunne få lidt LEGO med til Nicaragua.

Det kunne vi, og inden længe fik vi en bunke små plastposer med LEGO. Disse blev pakket i en kuffert, og flyselskabet lod os få denne ekstra kuffert med gratis. Det var helt fantastisk – og det var også modtagelsen på børnehjemmet!!!

Børnene har ikke legetøj, og bliver overvældet da de får lego

Færdig med skolen – hvad så?

Drengen, der blev bager

På skolen undervises børnene ud over almindelige fag som regning og sprog m.v. også i landbrug og andre praktiske fag.

Et af de praktiske fag er bagning. En lille dreng, der deltog i bage-undervisningen blev rigtig god til at bage. I dag har han sit eget bageri i den lille by, Vera Cruz, hvor skolen også ligger.

Og – skolen er naturligvis en af denne bagers rigtig gode kunder! En ægte (næsten eventyrlig) historie!

Tidligere gadebørn går på universitetet

Før projektets start var det umuligt at få tidligere gadebørn ind på universitetet. Man troede ikke, at de var ”dygtige nok”.

Derfor inviterede vi en leder fra universitetet til skolen, viste ham rundt og fortalte om undervisningen. Herefter lovede han, at unge herfra naturligvis kunne optages på universitetet – ud fra samme kriterier som for andre unge.

Også det blev en rigtig god historie for en række af børnene i projektet 😊

Her ser vi Lederen fra Universitet på et besøg for at se projektet

Nogle store børn læser videre og bliver boende på børnehjemmet

Nogle unge bliver boende på skolen, selvom de er fyldt 18 år. De bor og spiser gratis på skolen og hjælper til gengæld med at passe de små børn. Pigen på dette foto (sammen med Tove Videbæk), læser på universitetet i Managua.

Hver morgen kl. 05 tager hun bussen til universitetet i Managua og vender om eftermiddagen retur til Vera Cruz.

Hun hjælper de små med lektier, aftensmad og lægger dem i seng. Hun og andre unge bor i en ekstra bygning på skolens område. De er til stor hjælp på skolen og får samtidig deres uddannelse. Det er virkelig en win-win-historie!

Her ser vi et af de tidligere børnehjemsbørn, som studerer nu på universitetet (her sammen med Tove Videbæk)